Bir çiftin 12 ay boyunca düzenli cinsel ilişkiye girdiği ve korunma yöntemi uygulamadığı halde hamile kalamama durumudur. Daha önce hiç gebelik oluşmamışsa primer (birincil) infertilite; canlı doğumla sonuçlansın ya da sonuçlanmasın en az bir gebelik oluşmuş ise sekonder (ikincil) infertilite olarak tanımlanır.
Özetle; kısırlık kelimesi "infertilite", kısır "infertil", gebe kalabilme "fertilite", gebe kalabilir "fertil", gebeliğin başlangıcı olan döllenme olayı ise "fertilizasyon" ile eş anlamlar içermektedir.
İnfertilite (kısırlık) iki türlü olabilir.
Primer infertilite (birincil kısırlık) ; En az bir yıl süreyle korunmamaya rağmen hiç gebelik oluşmaması durumudur.
Sekonder infertilite (ikincil kısılık) ; Önceden gebelik oluşması sonrasında tekrar çocuk isteme durumunda en az bir yıl korunmamaya rağmen yeni bir gebelik olamaması durumudur.
Kısırlık sorunu oranı adayların yarısı, erkek kaynaklı sebeplerden ötürü kısırlık sorunu yaşamaktadır.
YUMURTLAMA TEDAVİSİ
Yumurtlama tedavisi için anne adayına çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçlarla birden fazla yumurta elde etmek amaçlanır. Düzenli olarak uygulanan ultrasonografi aracılığı ile yumurtaların gelişimi takip edilir. Yumurtalar istenilen boyutlara eriştiğinde yumurtlamaya yardım eden iğneler yapılır ve cinsel ilişkide bulunulması gerekir. Yumurtlama tedavisi, yumurtlama sorunu olan anne ve baba adayları için ilk tedavi seçeneğidir. Bunun dışında nedeni açıklanamayan kısırlık sorunu için de tedavi seçeneklerden biridir. Yumurtlama tedavisiyle uygulanan işlemlerde sperm sayımı normal sınırlarda ise yüzde 15-20 oranında gebelik sağlanabilmektedir.
AŞILAMA (İNSEMİNASYON)
Aşılama tedavisi, sperm hücrelerinde kusurların olduğu, yumurtlama tedavisinde gebelik sağlanamamış çiftlere önerilen bir diğer tedavi yöntemidir. Açıklanamayan kısırlık sorunlarında da kullanılabilir. Aşılama tedavisi oldukça ekonomik ve kolay bir yöntemdir. Bu sebeple tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlere aşılama önerilir. Başarı şansları tüp bebek tedavisine göre düşük olsa da oldukça konforlu ve pratik bir tedavi olduğu için denenmesinde sakınca yoktur.
Yumurtlama tedavisi yöntemi ile yumurta gelişimi gerçekleştirildikten sonra yumurtlama iğnesi uygulandıktan ortalama 36 sonra erkek adaydan laboratuvar koşullarında sperm örneği alınır.
Alınan bu sperm örnekleri laboratuvarda yıkama uygulamalarına tabi tutulur. Döllenme şansı arttırılan sperm hücreleri kadının rahmine transfer edilir.
Aşılama tedavisinde esas amaç spermin kalitesini arttırmak ve spermin rahim içine aktarılarak spermin gideceği yolu kısaltmaktır. Bu sayede spermler, yumurtaya daha kolay ve daha kısa yoldan ulaşır.
Aşılama yönteminde gebelik şansı sperm sayısı ile orantılı olmaktadır. Sperm sayı ve kalitesi iyi olduğu taktirde gebelik oranları da iyi olacaktır. Aşılama tedavisinde başarı şansı %20 olmaktadır.
Spermin bozuklukları, yetersizlikleri mevcutsa, yıkama işlemi ardından alınan hareketli sperm sayısı 10 milyonun altındaysa gebelik şansı düşmektedir. 3 aşılama tedavisinde de gebelik sağlanamamışsa tüp bebek tedavisine başvurulur.
TÜP BEBEK TEDAVİSİ
Tüp bebek tedavisi oldukça geniş çaplı bir konudur. Ancak kısaca özetlemek gerekirse, kısırlık sorunu olan çiftler için en etkin ve başarılı sonuçlara ulaşılan tedavidir. Kadından yumurta hücresi elde edilir, erkekten sperm hücreleri alınır. Bu yumurta ve sperm hücreleri laboratuar ortamında birleştirilir ve döllendirilir. Ardından bu döllenme sonucu oluşan embryo,anne adayının rahmine aktarılır. Tüp bebek tedavisinin çalışma prensibi budur. İçerisinde birçok yöntem vardır. Kısa ya da uzun protokolde tedavi yapılabilir. Tedavi süresi yaklaşık olarak 20 gündür. Ancak her hastada sorun ve tedavi yöntemi farklı olabileceğinden, süre değişebilir.
Tüp bebek tedavisi bebek sahibi olabilmek için en etkili tedavi yöntemidir. Ancak başarıya ulaşması için çeşitli koşullara ihtiyacı vardır. Kadının yaşı, sperm kalitesi, yumurta kalitesi, bebeğin gelişeceği bir rahmin mevcut olması gibi konular başarıyı etkiler. Kadınların büyük bir kısmı çocuk sahibi olmayı ileri yaşa erteleyip, tüp bebek tedavisi ile gebe sahibi olabileceğini düşünmektedir. Yaş, tüp bebek tedavisinde en önemli faktörlerden biridir. Kadının yaşı ne kadar ilerlemişse, başarı şansı o kadar düşer. Özellikle de 35 yaşından sonra azalmaya başlayan bu şans, 40 yaşında oldukça etkin bir hal alır.
Tüp bebek tedavisi aşamalardan oluşan bir tedavidir. Ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi oldukça yaygındır. Türkiye, başarı konusunda birçok Avrupa ülkesi ve gelişmiş ülke ile yarışmaktadır. Tüm dünyada tüp bebek başarı oranları %60 olarak verilmektedir.
Üreme sistemlerinde herhangi bir problem mevcut olmayan ve doğum kontrol yöntemlerinden hiçbirini kullanmayan,düzenli olarak cinsel ilişkide bulunan 10 çiftten yaklaşık olarak yalnızca 2 tanesi gebe kalabilmektedir. Ancak üreme sisteminde sorun olan çiftlerden bazıları doğal yollardan maalesef ki çocuk sahibi olmayı başaramaz. Bu gibi problemleri olan çiftler için aşılama, yumurtlama ve tüp bebek tedavi yöntemi uygulanarak çocuk sahibi olmaları sağlanabilir. Bu kısırlık tedavileri içerisinde tüp bebek tedavi yöntemleri ile % 60 oranında başarı elde etmek mümkündür.
https://www.instagram.com/op.dr.naziyegurkansabah/
https://www.facebook.com/Op-Dr-Naziye-Gürkan-SABAH-1682443985390994/