Çoğu, bebeğin doğum kanalından ilerlerken maruz kaldığı basınç nedeniyle oluşur ve birkaç gün içinde düzelmesi beklenir.
Doğum esnasında zorlanmaya bağlı olarak tek kemiğin altında lokalize kanama cefal hematoma neden olurken tek kemiğin sınırlarını aşan saçlı deri altındaki ödemle karakterize olan durum ise "caput succadaneum" olarak adlandırılır.
Her iki durumda da bebeğin kafasının üst kısmı şiş görülür.
Bebek doğum kanalında ilerlerken, başı önde olduğu için basınca en çok maruz kalan yer kafasıdır.
Baş bölgesi, rahim ağzının açık olan kısmından ileriye doğru gitmek için zorlandıkça daha çok basınca maruz kalır ve turnike etkisi oluşur.
Daha çok zor ve uzayan doğumlarda meydana gelir.
Doğumda forseps veya vakum kullanımı da bu tip şişmelerin riskini arttırmaktadır.
Bazen oluşan şişliğe renk değişikliği ve morarma da eşlik edebilir Genellikle doğumdan sonra birkaç gün içinde kendi kendine düzelir, herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz.
Ancak şekil bozukluğu geçmezse, çocuk doktoruna başvurmanız önerilir.
Bebek doğum kanalından ilerlerken, kafasına uygulanan basınç yüzünden kemikler kısmen üst üste gelebilir, aralarındaki boşluk kaybolabilir.
Bu durumda bebeğin kafası yanlardan basık, uzun bir hal alacaktır.
Buna da molding deniyor. Bu durum da kısa sürede düzelmektedir.
Makat geliş bebeklerinin ise kafatası doğum kanalında hiç ilerlemediğinden ve hiç baskıya maruz kalmadığından yusyuvarlaktır.
İkiz gebeliklerde sıkça gördüğümüz bebeklerin hem birbiri üzerine uyguladıkları basınç hem de doğum kanalının kendileri üzerine olan bası etkileri ile kafa şekil bozuklukları ve baş eğrilikleri oluşabilmektedir.
Bazen suyun azalması sonucunda annenin pelvik kemikleri de bebeğe baskı yapacağından, bu tarz şişlikler doğum öncesinde de görülebilir ve ultrason ile kolayca tespit edilebilir.
Biliyorsunuz; bir de bıngıldaklar var bebeklerde. Hani kafasında elinizi gezdirdiğinizde kemikler arasında boşluğun olduğu yumuşacık dörtgen şekilli kısımlar.
İşte bu yapılarla ilgili bilmemiz gerekenler ise şunlar: Ön bıngıldağın 9-18 ay arasında kapanması beklenir. Eğer ilk aylarda kapanmışsa baş çevresi büyümesi normal gittiği sürece müdahale edilmez. Ancak kafa kemiklerinin tümüyle birleşip kafa içi basıncın arttığı durumlarda müdahale ve tedavi gereklidir.
Bebeklerde D vitamini eksikliğinde oluşan raşitizmde arka kafa kemiğinin pin pon topu gibi içe göçmesi ve dört köşe kafa görüntüsü saptanabilir ve D vitamin damla ile tedavi verilmelidir.
Sürekli düz, sırt üstü yatan bebeklerde bebeğin kafasının arka kısmı düzleşebilir. Bebeklerin zaman zaman yana çevrilerek yatırılması bu durumu engeller.
Elbette bebeğinizin doğduktan sonraki sorunları ile ilgili değerli çocuk doktorunuz sizi çok daha iyi bir şekilde bilgilendirecektir. Şüphe ettiğiniz her sorun için doktorunuzla temasa geçmeyi ihmal etmeyin lütfen!
Çünkü bebeklerimiz hepimiz için çok değerli..